ΧΑΥΤΙΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ- ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ –ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η πιο μεγάλη και η πιο όμορφη φρόνηση είναι η κυβέρνηση της πολιτείας, δηλαδή η δικαιοσύνη (Πλάτων, Συμπόσιον ο μύθος της Διοτίμας, μετά το έτος 385 π.Χ.)
Η Δικαιοσύνη, ως πολιτειακή εξουσία, είναι ένα υπέρτατο λειτούργημα. Είναι το τελευταίο οχυρό στο οποίο καταφεύγει ο πολίτης έναντι στις κάθε είδους αυθαιρεσίες. Εγγυάται τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και συντελεί στην ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος καθώς αποτελεί θεματοφύλακα του Συντάγματος. Περαιτέρω ο εύλογος χρόνος απονομής της επηρεάζει αποτελεσματικά την οικονομική ανάπτυξη καθώς δημιουργεί θετικό επενδυτικό περιβάλλον.
Η κοινωνία περιμένει από τη Δικαιοσύνη καλύτερη και ταχύτερη απονομή της συνδυάζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την ταχύτητα κάτι το οποίο δυστυχώς δεν είναι δεδομένο. Αν δεν απονέμεται σε εύλογο χρόνο, τότε αμφισβητείται ο ίδιος ο πυρήνας του κράτους δικαίου. Παρόλο που η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, «αχίλλειο πτέρνα» του Δικαστικού Συστήματος στη Χώρα μας αποτελεί η καθυστέρηση στην δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης εμπορικής διαφοράς η οποία μπορεί να φθάσει στην Ελλάδα μέχρι και τα τεσσεράμισι χρόνια.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο Δικαστήριο της Ευρώπης. Μολονότι έχουν σημειωθεί τάσεις βελτίωσης ως προς την εύρυθμη λειτουργία του εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές παθογένειες. Με την ερευνητική προσέγγιση του ζητήματος επιχειρείται εσωτερική ενδοσκόπηση των αναφυόμενων δυσλειτουργιών κατά την καθημερινή άσκηση του καθήκοντος, ο εντοπισμός των υπηρεσιακών αναγκών καθώς και η διατύπωση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων με τελικό προορισμό την προαγωγή του Δημοσίου Συμφέροντος και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.
Λέξεις κλειδιά: Δικαιοσύνη, ταχύτητα απονομής, εύλογος χρόνος απόδοσης Δικαιοσύνης, νομικές μεταρρυθμίσεις, ποιότητα δικαστικών υπηρεσιών