Στοχευμένοι έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου
April 17, 2020
Η δράση και η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών επί των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2009-2014
April 18, 2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Γεώργιος Λιαπόπουλος

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

 

Περίληψη

 

H δημόσια διοίκηση, μέσα στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα ρευστού περιβάλλοντος, έχει την αποστολή να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, αξιοποιώντας τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεση της.

Σήμερα, απέναντι σε μια δημόσια διοίκηση λειτουργεί τυπολατρικά και με ευκαιριακούς αυτοσχεδιασμούς, θα πρέπει να εισάγουμε και να εφαρμόσουμε στο δημόσιο τομέα τη στρατηγική διοίκηση. Η εφαρμογή της στρατηγικής διοίκησης είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου αφενός να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιου τομέα, αφετέρου για να προαχθεί η ευημερία των πολιτών.

Πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για τον δημόσιο τομέα. Αυτό το μοντέλο διοίκησης οφείλει να είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας, να είναι ευέλικτο, να έχει ως σημεία αναφοράς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, να λειτουργεί βασισμένο σε αρχές όπως λογοδοσία, διαφάνεια, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και να χρησιμοποιεί στρατηγικά εργαλεία, πολλά από τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να βασιστεί στη ανάπτυξη μιας στρατηγικής η οποία θα εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και στόχους.

Λέξεις Κλειδιά: [Στρατηγική, Στρατηγική Διοίκηση, Ποιότητα, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Στρατηγική Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, μοντέλα ποιότητας, Συγκριτική Προτυποποίηση-Αξιολόγηση, Νέα Δημόσια Διοίκηση, μεταρρύθμιση]