Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΠΔΕ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
April 17, 2020
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
April 17, 2020

H απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή της στην Ελλάδα

ΦΑΝΗ ΜΗΛΑΙΟΥ

H απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εφαρμογή της στην Ελλάδα

 

Περίληψη

 

          Η παρούσα εργασία μελετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην  Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα παρουσιαστούν οι διάφορες διατάξεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ομαλή μετάβαση από το μονοπωλιακό καθεστώς, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

            Η εργασία εμβαθύνει στις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η Πολιτεία στην Ελλάδα, προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και στα αποτελέσματά τους που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, γίνεται σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, με την κατάσταση που επικρατούσε πριν την απελευθέρωση, με το μονοπώλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

            Επιπλέον, θα γίνει λεπτομερής περιγραφή της νομοθεσίας που ορίζει τους κανόνες για την παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει στη βελτίωση και ενσωμάτωση ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοινότητα. Ακόμη, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

            Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τα οφέλη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στην προσπάθεια δημιουργίας μιας πλήρους ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τη στρατηγική που ακολουθούν για να προσελκύσουν καταναλωτές.

 

Σημαντικοί Όροι:  Ηλεκτρική ενέργεια, Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, Απελευθέρωση αγοράς, Ευρωπαϊκή Ένωση, Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.